Gräsklippare

Ett redskap som antagligen är ofrånkomligt om man vill ha en tät, jämn gräsmatta som hela tiden växer och bildar nya skott – är gräsklipparen.

Skäran och lien var de första tekniska hjälpmedel för att hålla ordning på gräset, nuförtiden används såklart olika sorters maskiner istället.

Lie

Med en lie skär man av grässtråna – om den är tillräckligt vass. Förr i tiden lade man ner mycket tid på att slipa lie-eggen så den fick riktigt bra skärpa inför dagens arbete. Om lien inte hade denna skärpa så skär man inte på samma sätt – istället blir det mer som ett slag och det gör att gräset inte får en fin snitt-yta, vilket medför att mattan kan utsättas för bl.a. sjukdomar och uttorkning.

Rotorlippare

Åkgräsklippare med rotor

Detta är troligtvis den vanligast förekommande typen av gräsklippare. Principen för rotorgräsklippare är exakt densamma som för lien – den är som en motordriven lie. Detta är egentligen en mycket genialisk uppfinning som består av en motor, en snurrande axel, knivar som sitter på axeln med en skyddande kåpa, samt hjul.

Det finns varianter på rotorklippare som kan samla upp gräset, sprida ut det, eller kanske både hacka sönder och sprida ut det. Till detta finns olika sorters rotorknivar. En sak som är mycket viktig för alla sorters knivar är skärpan. Om klipparen inte ska slå av gräset utan skära så måste knivarna vara vassa.

Cylinderklippare

Detta är den första mekaniska sortens gräsklippare och konstruerades i England i början av 1800-talet. Alla cylinderklippare har knivar som roterar mot ett fast skär, den klipper alltså ungefär som en sax. En cylinderklippare klarar av att klippa gräset till mycket låga höjder, därför används de ofta av greenskötare. För att snittytan på grässtråna inte ska trasas sönder krävs att knivarna och skäret går så nära varandra som möjligt. Detta kan göra att det är svårare att sköta en cylinderklippare jämfört med en rotorklippare, den är också känsligare mot hårda föremål i gräsmattan. Det krävs specialverktyg för att skärpa knivcylindern och det kan vara svårt att justera knivarna till skäret.

Priset på en motordriven cylinderklippare av bra kvalité är oftast mycket högre än rotorklipparen.

Motordriven Cylincerklippare

Detta inlägg skapades tisdag, maj 11th, 2010 och är kategoriserat under Redskap. Du kan följa kommentarsflödet med RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egna sida.

En kommentar till “Gräsklippare”

  1. Taus Wolfsberg:

    Hej,

    Vilken märke och modell på cylindergräsklippare är det ni har på bilden? Säljer ni denna eller andra cylinderklippare?

    Mvh,
    Taus

Lämna en kommentar