Vertikalskärare

Med tiden blir jorden under en gräsmatta väldigt kompakt och hård, speciellt om man använder den flitigt. Genom att vertikalskära den öppnar man upp gräsmattan och tar bort gammalt gräsmaterial som ligger precis vid ytan. Detta gör den väldränerad så att vatten, luft och gödning kan tränga ner till gräsmattans rötter. Det är även bra för gräsets tillväxt eftersom tuvorna delas och tvingar gräset att sprida sig. Vertikalskärning bör utföras en gång per år.

VertikalskärareSom namnet antyder är en vertikalskärare en maskin som skär vertikalt ner i gräsmattan, den snittar alltså gräsmattans yta.  Det finns både vertikalskärare med motor och sådana som man drar förhand, vilket är ett mycket tyngt arbete om man har en stor gräsmatta. Principen för vertikalskärning är dock densamma oavsett vad man väljer för typ av redskap.

Har man ingen vertikalskärare så finns det att hyra hos de flesta företag som sysslar med uthyrning av maskiner och verktyg. En bra hemsida för att hitta maskiner som går att hyra är hyrahyra.se.

Detta inlägg skapades tisdag, juni 22nd, 2010 och är kategoriserat under Redskap. Du kan följa kommentarsflödet med RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egna sida.

En kommentar till “Vertikalskärare”

  1. Dr. Thrax:

    När ska man egentligen utföra vertikalskärning. Många säger på våren, men jag tycket det är svårt att hinna med, då gräset ofta inte hunnit ta sig ordentligt då, samt att det är svårt att ha hunnit klippa ner det till lämplig höjd. Kan man vertikalskära i början på sommaren istället?

Lämna en kommentar